Peggy Eras: Ik woon en werk in de Hilversumse Meent waar ook Beeldentuin “KEIGAAF” is. Ik ben beeldend kunstenaar. In de loop van de tijd ben ik mij op drie verschillende beeldhouwterreinen gaan toeleggen.


Het handmatig bewerken van steen is mijn passie gebleven en staat met stip op één. Soms ga ik de uitdaging aan om machinaal met hardsteen aan de slag te gaan. Dat levert een heel andere vormentaal op.


Maar toch, met het maken van installaties kan ik helemaal ‘los gaan’. Hierbij is het broeden op het idee het belangrijkste. Het is daarna vooral spannend dat het lukt om het goed uit te voeren. Dat is kicken en dan ben ik trots op mezelf!


Serpentijn

Na diverse steensoorten te hebben bewerkt is mijn liefde voor Serpentijn ontstaan. Deze steen geeft bij het polijsten zoveel kleur cadeau, daar word ik vrolijk van. Mijn genegenheid voor deze speciale Afrikaanse steensoort uit Zimbabwe spreekt uit mijn werk in de vloeiende rondingen van torso's en abstracte, figuratieve beelden. Zelfs de korst van deze steen is mooi en soms lukt het om deze in de beelden te behouden.


Intuïtief werken

Het liefst laat ik mij tijdens het hakken leiden door de ruwe steen zelf. In het oorspronkelijke ligt volgens mij het beeld al besloten. Ik beeldhouw intuïtief zonder te weten wat de volgende stap zal zijn. Ik hou wel van verrassingen en word geïnspireerd door de natuur en door de pure vorm van beweging. Doordat ik niet realistisch werk kan de achterkant een 'verrassingseffect' teweegbrengen. Dat is het onderscheidende in mijn werk. Mijn beelden zijn te koop en ik signeer mijn werk met 'pe'.


Machinaal beeldhouwen

Bij machinaal beeldhouwen gebruik ik hardsteen. Daarbij zijn machines onmisbaar. Hierbij gaat het meer om het vooraf conceptueel denken en wat de mogelijkheden of beperkingen van machines zijn. Het is zo’n andere vormentaal en uitstraling, bijna wiskundig. Scherpe strakke lijnen en glas past daar goed bij.


Installaties

Zodra er een idee opkomt, gaat het gelijk vaak over grotere hoeveelheden. En dan blijkt dat zo'n object heel geschikt is om in de natuur te presenteren. Daar oogt een installatie meteen groots. In veel van mijn installaties verwerk ik afvalmaterialen van bedrijven. Doordat ik kleurrijk werk maak, word ik gelukkig van het werken aan installaties.